Een waterlekkage kan ontstaan door tal van oorzaken

Lekkage

Heeft u een eigen woning, dan komt het vroeg of laat voor dat u te maken krijgt met een lekkage. Door een lekkage ontstaat vaak waterschade. Heel vervelend, vaak leidt dit tot een enorme kostenpost. Daarom is het heel belangrijk om de schade die voortkomt uit een lekkage zo snel mogelijk te verhelpen.

Hoe ontstaat een lekkage?

Een waterlekkage kan ontstaan door tal van oorzaken. We nemen de meest voorkomende oorzaken met u door.

De meest voorkomende lekkages:

 • Daklekkage
 • Lekkage in badkamer
 • Lekkage in CV-leiding
 • Lekkage door kapotte vloerverwarming
 • Lekkage door uw wasmachine
 • Lekkage door een kapotte radiator
 • Lekkage door sneeuw en smeltwater
 • Kapotte waterleidingen
 • Slechte voegen of kitnaden

Tips om lekkage te voorkomen

Gelukkig zijn er genoeg dingen die u kunt doen om een lekkage te voorkomen. Allereerst is het heel belangrijk om structureel onderhoud aan uw woning te plegen. Denk aan het schoonhouden van de dakgoten, het bijhouden van kitnaden en voegen en het periodiek laten controleren van uw dak en CV-ketel. Ook is het van groot belang om aansluitingen als waterleidingen en dergelijke te laten aanleggen door professionals. Een lek ontstaat al snel als dit niet degelijk wordt aangepakt. Het spreekt misschien voor zich, maar sluit alle deuren en ramen als u van huis gaat.

Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen om het te voorkomen?

De meest voorkomende lekkages

Daklekkage

Een daklekkage moet zo snel mogelijk worden verholpen. Met een beetje pech moet er een compleet nieuw dak komen. Een daklekkage kan meerdere oorzaken hebben:
 • Verstopte dakgoten. Het water kan niet weg.
 • Verouderde dakbedekking. Water trekt hier doorheen.
 • Een probleem met de schoorsteen. Bijvoorbeeld verouderde voegen of een aansluiting die niet waterdicht genoeg is.
 • Extreem weer, waardoor water onder de dakpannen terecht komt.
 • Vogels die een nestje bouwen onder de dakpannen.

Lekkage in badkamer

In de badkamer liggen veel waterleidingen en zijn meerdere kranen aanwezig. De kans is dus groot dat een waterlekkage hier begint.

Lekkage in CV-leiding

Een lekkage in de CV-leiding kan ontstaan door een scheurtje of een slechte aansluiting. Er zijn nog meer redenen te bedenken waar deze lekkage door kan ontstaan.

Lekkage door kapotte vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming. Een mooie oplossing, alleen kan dit ook voor vervelende problemen zorgen. U kunt een lek door kapotte vloerverwarming herkennen aan verkleurde voegen of de CV-installatie die drukverlies aangeeft.

Lekkage door uw wasmachine

Ook een wasmachine kan een lek veroorzaken. Zeker als de wasmachine boven staat, kan een lek al snel zorgen voor veel schade. Daarom is het verstandig om de wasmachine altijd in een lekbak te plaatsen.

Lekkage door een kapotte radiator

Als u uw CV-ketel vaak moet bijvullen, heeft u waarschijnlijk een radiator lek. Dit is niet alleen zonde omdat de radiator kapot is, maar ook omdat zo de energiekosten stijgen. Dat is zeker nu niet gewenst.

Lekkage door sneeuw en smeltwater

Een waterlekkage ontstaat niet door de sneeuw zelf, maar door het smeltwater. Dakgoten en afvoerpijpen zijn vaak nog deels dichtgevroren, waardoor het smeltwater niet weg kan. Hierdoor sijpelt het door bijvoorbeeld het dak

Kapotte waterleidingen

Een waterleiding kan kapot gaan door verkeerd klussen of door veroudering. Draai in het geval van een kapotte waterleiding altijd de hoofdkraan dicht zodat de lekkage niet verergert.

Slechte voegen of kitnaden

Wist u dat de helft van alle lekkages ontstaat door slechte voegen of kitnaden? Dit komt vaak voor in de badkamer.

Tips om lekkage te voorkomen

Gelukkig zijn er genoeg dingen die u kunt doen om een lekkage te voorkomen. Allereerst is het heel belangrijk om structureel onderhoud aan uw woning te plegen. Denk aan het schoonhouden van de dakgoten, het bijhouden van kitnaden en voegen en het periodiek laten controleren van uw dak en CV-ketel. Ook is het van groot belang om aansluitingen als waterleidingen en dergelijke te laten aanleggen door professionals. Een lek ontstaat al snel als dit niet degelijk wordt aangepakt. Het spreekt misschien voor zich, maar sluit alle deuren en ramen als u van huis gaat.
Waterschade na lekkage
Vaak is niet alle schade na lekkage meteen zichtbaar.

Wat kan de contra-expert
voor u doen bij schade door lekkage?

Heeft u een lekkage? Bel dan onze contra-experts voor advies en hulp. Wij inventariseren de complete schade, inclusief de gevolgschade, en zorgen ervoor dat u de juiste schadevergoeding ontvangt. Het contact met uw verzekeraar en alle administratieve rompslomp nemen wij u volledig uit handen. Schade afhandelen zonder stress? Bel Schade Experts!
Meer informatie

Lekkage opsporen

Voor u een lekkage kunt verhelpen, moet deze eerst worden opgespoord. Maar hoe werkt dit? Dit kan met lekdetectie. Onze tip is om dit altijd door een professional te laten doen. Het grote voordeel van lekdetectie is dat ook verborgen lekkages makkelijk worden opgespoord. Hier hoeft niks voor te worden opengebroken, wat weer scheelt in kosten.

Er zijn verschillende soorten lekdetectie:

 • Vochtmeting
 • Thermografie
 • Druktest
 • Ultrasoon techniek
 • Endoscopie
 • Rookproef
 • Traceergas
 • Kleurstof test

Vergoeding lekdetectie kosten

In de meeste gevallen worden de kosten van lekdetectie vergoed door uw verzekeraar. Ga dit altijd nog even na bij uw verzekeraar want polisvoorwaarden kunnen verschillen. Of schakel onze expertise in. Schade Experts staat u graag bij bij een waterlekkage.

Wanneer is schade door lekkage verzekerd?

De grote vraag is natuurlijk of schade door een lekkage verzekerd is. Dit hangt heel erg af van de situatie en het soort verzekering dat u heeft. We kunnen in ieder geval heel stellig zijn in het volgende: als de lekkage is veroorzaakt door achterstallig onderhoud of door nalatigheid, dan wordt schade nooit vergoed. Ook bij een dijkbreuk of overstroming wordt waterschade helaas niet vergoed (al is er in dit geval wel vaak een vergoeding vanuit de overheid).

Dan nu over op het goede nieuws. Waterschade door een lekkage wordt meestal wel vergoed als leidingen bevroren of gesprongen zijn, er onvoorziene omstandigheden waren zoals opkomend rioolwater, er sprake is van hevige neerslag of er een lek is aan uw dak.

Gevolgschade bij lekkage

Gevolgschade houdt in dat de originele schade weer nieuwe schade veroorzaakt. Bij een lekkage door waterleidingen kunnen dit bijvoorbeeld vochtplekken op de muur of vloer zijn. Of een daklekkage die zorgt voor schimmel. Gevolgschade is in het geval van een lekkage meestal gedekt. Uiteraard is ook dit weer afhankelijk van uw verzekering en situatie.

Ook hierbij geldt: als er sprake is van achterstallig onderhoud of nalatigheid, dan wordt de gevolgschade niet vergoed. Schakel voor advies over uw situatie de contra-expert in.

Kosten voor lekdetectie en hak- en breekwerk worden meestal wel vergoed. De kosten voor de bijkomende reparatie niet.
Schade na lekkage

Waterschade door lekkage voorkomen

Schade door water valt helaas niet altijd te voorkomen. Echter kunnen onderstaande tips er wel voor zorgen dat u er alles aan heeft gedaan.

 • Laat de waterleidingen in huis aanleggen door een professional en controleer deze regelmatig.
 • Controleer ook af en toe de dakgoten zodat ze, door bijvoorbeeld bladeren, niet verstopt raken.
 • Laat geen ramen openstaan wanneer u van huis bent.
 • Draai de buitenkraan dicht in de winter en de hoofdkraan als u lange tijd van huis bent.
 • Controleer kitnaden in de keuken, het toilet en de badkamer op den duur.
 • Laat uw CV-ketel periodiek nakijken.

Download ons gratis e-book

Speciaal voor u hebben we een handig e-book geschreven vol met tips om waterschade te voorkomen. 
Download het e-book
Schade Experts - e-book waterschade voorkomen

Eerst zien
Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien. Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.
 • Snelle duidelijke service

  Ik had een aanvraag gedaan en ben direct verder geholpen. Via de telefoon informatie gekregen en een snelle afspraak om alles te komen bekijken. Vanuit daar kunnen ze het overnemen. Top geregeld
  Powersounds , Rotterdam
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Vakkundig, integer en denkt in oplossingen

  Bij mijn waterschade was het lange tijd onduidelijk of het om een grote schade of beperkte schade zou gaan en welk deel de verzekering zou betalen. En daar heb ik zelf helemaal geen kaas van gegeten. Levi heeft alles helder uitgelegd, scenario's geschetst en de zaak netjes afgehandeld na gezamelijk overleg. Als je twijfels hebt over je schade, dan zou ik zeker Levi aanbevelen.
  Monique , Zoetermeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Super goed!!

  Wij zijn heel goed geholpen, er is veel zorg weggenomen en dat bracht een stukje rust bij ons. Complimenten voor de Heer L.Dekkers. Wij zijn heel blij met de afwikkeling van de schade. Dit bedrijf is zeker aan te bevelen!!!
  Henk , Boxmeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Goed en snel geholpen. Kan iedereen Schade Experts aanraden!

  Zeer goede ervaring mee. Heeft mij bijgestaan met een flinke schade. Reageert snel en is altijd bereikbaar. Bedankt voor de service!
  RC , Vlissingen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Prima communicatie over de voortgang

  De contacten naar de betreffende instanties verliepen snel achter elkaar door met een duidelijke informatievoorziening naar de opdrachtgever
  Corina , Steenbergen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Duidelijk, vriendelijk, snel.

  Levi heeft zich gelijk goed ingezet voor onze schade met een goed resultaat. Heeft een goede kennis van zaken, en op een prettige duidelijke manier alles besproken. Top.
  Piet en Corrie , Bergen op Zoom
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  ja
  1 2 3 8
 • Levi heeft ons deskundig ondersteund.

  Levi heeft ons goed geholpen als professionele tussenpersoon! Hij was ook altijd vlot bereikbaar en pakte alles direct aan.
  Hanneke , Roosendaal
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Zeer goede ervaring en dus perfect opgelost!

  Als ik het in 1 woorden zou moeten omschrijven, Fantastisch! - Deskundig - Professioneel - Altijd bereikbaar Levi heeft me geholpen met een flinke waterschade vanuit de zolderverdieping naar de keuken (begane grond). Met zijn kennis van zaken heeft hij de schade goed in kaart gebracht en tevens voor een oplossing gezorgd.
  Olaf, Made
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
Bekijk alle reviews op Kiyoh
menu-circlearrow-down-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram