Voorkom meer schade en spoor een lek zo snel mogelijk op

Lekkage opsporen

Een waterlekkage moet zo snel mogelijk worden verholpen om verdere schade te voorkomen. Daarom is het zaak om het lek op te sporen. Maar hoe kunt u dit het beste doen? Een lekkage opsporen wordt steeds makkelijker door de nieuwste technieken.

Hoe herkent u een lekkage?

Een lekkage herkent u aan vocht- en schimmelplekken aan muren, plafonds en vloeren. Helaas betekent dit vaak dat de lekkage er al een tijdje zit. Daarom is het zaak om bij vocht- en schimmelplekken zo snel mogelijk een professional in te schakelen, zodat verdere schade voorkomen wordt. Waterschade breidt zich namelijk snel uit. Een andere factor waaraan u kent herkennen of u een lek heeft, is een hogere energierekening omdat isolatiemateriaal is beschadigd door een lekkage. Ook hoger waterverbruik kan duiden op een lek.

Wat te doen bij een lek?

Denkt u dat u een lekkage heeft, dan is het verstandig om lekdetectie uit te laten voeren. Stel, de vochtplekken zitten op het plafond. Dan betekent dit niet automatisch dat hier zich ook het lek bevindt. Dit kan net zo goed een paar meter verderop zijn. Water stroomt namelijk makkelijk naar een andere plek. Het zou zonde zijn als u de verkeerde plek laat openbreken.
Hulp nodig bij waterschade? Bekijk ons stappenplan.

Lekkage opsporen met lekdetectie

Lekdetectie is een onderzoek waarbij een inspecteur met speciale apparatuur een lek opspoort. Hier wordt vervolgens een rapport van gemaakt. Het voordeel van lekdetectie is dat ook lekkages die verborgen zijn gemakkelijk kunnen worden opgespoord. Het is niet nodig om muren of vloeren open te laten breken, wat zeker scheelt in de kosten.

Laat een lekdetectie altijd uitvoeren door een professional. Er zijn diverse soorten lekdetectie. Het ligt aan het soort lek en de locatie van de schade welk soort onderzoek het beste kan worden uitgevoerd.

Vergoeding lekdetectie

Een degelijk rapport van de lekdetectie is nodig om het uitvoeren van dit onderzoek te laten vergoeden. Ook is een rapportage noodzakelijk om aan te kunnen tonen dat er een lekkage aanwezig is. De kosten voor de lekdetectie worden in de meeste gevallen vergoed door uw opstalverzekeraar. Ga dit voor de zekerheid altijd nog even na.
Lekdetectie met thermografische infraroodcamera

Soorten lekdetectie

 • Vochtmeting. Hierbij wordt het vochtgehalte op een bepaalde plek gemeten om vast te stellen of er een lekkage zit.
 • Thermografie. Met een speciale camera die warmteverschillen detecteert wordt er gekeken of er warmteverschillen zijn. Werkt een leiding goed, dan worden deze verschillen duidelijk waargenomen. Zit er een lek, dan vervagen deze. 
 • Druktest. Door het opvoeren van de druk in leidingen kan worden gemeten of er een lek zit. Als de druk schommelt, dan is er sprake van een lek. 
 • Ultrasoonmeting. Een ultrasoonmeter neemt door middel van geluidsgolven waar of er een lek zit en zo ja, hoe groot dit lek is. 
 • Endoscopie. Met een kleine camera is eenvoudig te zien of er ergens beschadigingen zijn. De precieze locatie is te achterhalen met deze meting. 
 • Rookproef. Met een rookgenerator wordt rook onder druk in een leiding geblazen. Waar rook ontsnapt, zit een lekkage.
 • Kleurstoftest. Hiermee kunnen drukloze leidingen worden getest. Daar waar een lek zit, lekt kleurstof uit de leiding.

Schade Experts staat u bij  na een lekkage

Heeft u een lekkage? Schakel dan onze expertise is. Schade Experts staat u bij als u een waterlekkage heeft. We kunnen u ook adviseren over het inschakelen van een lekdetectie specialist.

Download ons gratis e-book

Speciaal voor u hebben we een handig e-book geschreven vol met tips om waterschade te voorkomen. 
Download het e-book
Schade Experts - e-book waterschade voorkomen

Eerst zien
Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien. Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.
 • Snelle duidelijke service

  Ik had een aanvraag gedaan en ben direct verder geholpen. Via de telefoon informatie gekregen en een snelle afspraak om alles te komen bekijken. Vanuit daar kunnen ze het overnemen. Top geregeld
  Powersounds , Rotterdam
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Vakkundig, integer en denkt in oplossingen

  Bij mijn waterschade was het lange tijd onduidelijk of het om een grote schade of beperkte schade zou gaan en welk deel de verzekering zou betalen. En daar heb ik zelf helemaal geen kaas van gegeten. Levi heeft alles helder uitgelegd, scenario's geschetst en de zaak netjes afgehandeld na gezamelijk overleg. Als je twijfels hebt over je schade, dan zou ik zeker Levi aanbevelen.
  Monique , Zoetermeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Super goed!!

  Wij zijn heel goed geholpen, er is veel zorg weggenomen en dat bracht een stukje rust bij ons. Complimenten voor de Heer L.Dekkers. Wij zijn heel blij met de afwikkeling van de schade. Dit bedrijf is zeker aan te bevelen!!!
  Henk , Boxmeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Goed en snel geholpen. Kan iedereen Schade Experts aanraden!

  Zeer goede ervaring mee. Heeft mij bijgestaan met een flinke schade. Reageert snel en is altijd bereikbaar. Bedankt voor de service!
  RC , Vlissingen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Prima communicatie over de voortgang

  De contacten naar de betreffende instanties verliepen snel achter elkaar door met een duidelijke informatievoorziening naar de opdrachtgever
  Corina , Steenbergen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Duidelijk, vriendelijk, snel.

  Levi heeft zich gelijk goed ingezet voor onze schade met een goed resultaat. Heeft een goede kennis van zaken, en op een prettige duidelijke manier alles besproken. Top.
  Piet en Corrie , Bergen op Zoom
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  ja
  1 2 3 8
 • Levi heeft ons deskundig ondersteund.

  Levi heeft ons goed geholpen als professionele tussenpersoon! Hij was ook altijd vlot bereikbaar en pakte alles direct aan.
  Hanneke , Roosendaal
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Zeer goede ervaring en dus perfect opgelost!

  Als ik het in 1 woorden zou moeten omschrijven, Fantastisch! - Deskundig - Professioneel - Altijd bereikbaar Levi heeft me geholpen met een flinke waterschade vanuit de zolderverdieping naar de keuken (begane grond). Met zijn kennis van zaken heeft hij de schade goed in kaart gebracht en tevens voor een oplossing gezorgd.
  Olaf, Made
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
Bekijk alle reviews op Kiyoh
menu-circlearrow-down-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram