Lekkage opsporen

Lekkage opsporen

Een waterlekkage moet zo snel mogelijk worden verholpen om verdere schade te voorkomen. Daarom is het zaak om het lek op te sporen. Maar hoe kunt u dit het beste doen? Een lekkage opsporen wordt steeds makkelijker door de nieuwste technieken.

Hoe herkent u een lekkage?

Een lekkage herkent u aan vocht- en schimmelplekken aan muren, plafonds en vloeren. Helaas betekent dit vaak dat de lekkage er al een tijdje zit. Daarom is het zaak om bij vocht- en schimmelplekken zo snel mogelijk een professional in te schakelen, zodat verdere schade voorkomen wordt. Waterschade breidt zich namelijk snel uit. Een andere factor waaraan u kent herkennen of u een lek heeft, is een hogere energierekening omdat isolatiemateriaal is beschadigd door een lekkage. Ook hoger waterverbruik kan duiden op een lek.

Wat te doen bij een lek?

Denkt u dat u een lekkage heeft, dan is het verstandig om lekdetectie uit te laten voeren. Stel, de vochtplekken zitten op het plafond. Dan betekent dit niet automatisch dat hier zich ook het lek bevindt. Dit kan net zo goed een paar meter verderop zijn. Water stroomt namelijk makkelijk naar een andere plek. Het zou zonde zijn als u de verkeerde plek laat openbreken.

Stappenplan
bij schade

De juiste vergoeding
voor uw schade

Kosten
Contra expertise

Ons GRATIS
e-book

Lekkage opsporen met lekdetectie

Lekdetectie is een onderzoek waarbij een inspecteur met speciale apparatuur een lek opspoort. Hier wordt vervolgens een rapport van gemaakt. Het voordeel van lekdetectie is dat ook lekkages die verborgen zijn gemakkelijk kunnen worden opgespoord. Het is niet nodig om muren of vloeren open te laten breken, wat zeker scheelt in de kosten.

Laat een lekdetectie altijd uitvoeren door een professional. Er zijn diverse soorten lekdetectie. Het ligt aan het soort lek en de locatie van de schade welk soort onderzoek het beste kan worden uitgevoerd.

Vergoeding lekdetectie

Een degelijk rapport van de lekdetectie is nodig om het uitvoeren van dit onderzoek te laten vergoeden. Ook is een rapportage noodzakelijk om aan te kunnen tonen dat er een lekkage aanwezig is. De kosten voor de lekdetectie worden in de meeste gevallen vergoed door uw opstalverzekeraar. Ga dit voor de zekerheid altijd nog even na.

Soorten lekdetectie

  • Vochtmeting. Hierbij wordt het vochtgehalte op een bepaalde plek gemeten om vast te stellen of er een lekkage zit.
  • Thermografie. Met een speciale camera die warmteverschillen detecteert wordt er gekeken of er warmteverschillen zijn. Werkt een leiding goed, dan worden deze verschillen duidelijk waargenomen. Zit er een lek, dan vervagen deze. 
  • Druktest. Door het opvoeren van de druk in leidingen kan worden gemeten of er een lek zit. Als de druk schommelt, dan is er sprake van een lek. 
  • Ultrasoonmeting. Een ultrasoonmeter neemt door middel van geluidsgolven waar of er een lek zit en zo ja, hoe groot dit lek is. 
  • Endoscopie. Met een kleine camera is eenvoudig te zien of er ergens beschadigingen zijn. De precieze locatie is te achterhalen met deze meting. 
  • Rookproef. Met een rookgenerator wordt rook onder druk in een leiding geblazen. Waar rook ontsnapt, zit een lekkage.
  • Kleurstoftest. Hiermee kunnen drukloze leidingen worden getest. Daar waar een lek zit, lekt kleurstof uit de leiding.

Schade Experts staat u bij na een lekkage

Heeft u een lekkage? Schakel dan onze expertise is. Schade Experts staat u bij als u een waterlekkage heeft. We kunnen u ook adviseren over het inschakelen van een lekdetectie specialist.

Download het gratis e-book

In Nederland gaat het weer alle kanten op. Van sneeuw tot hagel tot regen, het komt allemaal voorbij. Het kan nodig zijn om extra maatregelen te treffen om waterschade in huis te voorkomen.

Hoe? Lees onze tips en informatie hierover in ons gratis e-book: ‘Hoe voorkom ik waterschade?

Eerst zien Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien.
Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.

Google reviews & Kiyoh reviews

Neem contact met ons op

Contactgegevens