Onder gevolgschade, oftewel indirecte schade, valt schade door roet, rook en het blussen van het vuur. Dit wordt vergoed door de verzekeraar. Andere kosten die vallen onder gevolgschade, zoals tijdelijke woonruimte als uw huis niet meer bewoonbaar is, worden normaal gesproken ook vergoed. Raadpleeg altijd uw polisvoorwaarden om te zien of dit in uw geval ook zo is.
Let op: schade aan de fundering van uw huis is niet bij elke verzekeraar bij de dekking inbegrepen. Ook wanneer de brand is ontstaan door illegale activiteiten of als de brand opzettelijk is gesticht, is de schade niet gedekt.
Als een woningbrand ernstig is, dan is de kans groot dat het niet meer verantwoord is om in uw woning te blijven. In dit geval heeft u een tijdelijke, nieuwe woonruimte nodig. U heeft recht op een vervangende woonruimte totdat de schade is hersteld. In het geval van brand brengt de brandweer Stichting Salvage op de hoogte.
Stichting Salvage zorgt voor eerste hulp bij brand. Denk hierbij aan slachtofferhulp, een tijdelijke woonruimte en andere praktische zaken.
Een contra-expert is elke dag bezig met het bepalen van waarden. Bij schade moet worden vastgesteld hoeveel bepaalde zaken waard zijn om de schade te kunnen claimen. Maar hoe bepaalt de verzekeraar de waarde van verloren spullen?
Allereerst is het de bedoeling dat u een lijst maakt met de spullen die beschadigd zijn. U kunt bij uw verzekeraar een inventarislijst opvragen die u kan helpen met het opstellen van de lijst. Uw lijst dient u vervolgens in bij uw verzekeraar. Omdat spullen in de loop der jaren minder waard worden, kijkt de verzekeraar meestal naar de dagwaarde. Deze waarde geldt wanneer de waarde van wat er beschadigd is minder dan 40% van de nieuwwaarde is. Alle verzekeraars hanteren een tabel waarin per soort artikel staat in hoeveel jaar een specifiek artikel wordt afgeschreven.