Schoorsteenbrand en de verzekering

Brandschade door
een schoorsteenbrand

Schoorsteenbrand kan nare gevolgen hebben. Er wordt niet voor niets geadviseerd om uw schoorsteen regelmatig te laten schoonmaken, zodat u veilig kunt stoken. Schoorsteenbrand ontstaat vaak wanneer aanslag in de schoorsteen vlam vat. Als er vuur of as uit de schoorsteen komt, kan er brand in uw woning ontstaan. Met veel brandschade tot gevolg. Veel woningbranden ontstaan door schoorsteenbranden.

Hoe vaak schoorsteen laten vegen verzekering?

Om te voorkomen dat u een eventuele brand niet kan worden verweten, is het belangrijk om uw schoorsteen regelmatig te laten vegen, oftewel schoonmaken. Dit is een eis die verzekeraars stellen. Minimaal een keer in het jaar moet de schoorsteen worden schoongemaakt om een schoorsteenbrand te voorkomen. We zeggen niet voor niets minimaal, want hoe vaker hoe beter. Zeker wanneer u veel stookt.

Het laten vegen van de schoorsteen moet altijd worden uitgevoerd door een professionele schoorsteenveger. Vraag na afloop om het veegbewijs. Mocht er toch iets gebeuren, dan kunt u met het veegbewijs aantonen dat de schoorsteen op de juiste manier is onderhouden.

Is schoorsteenbrand verzekerd?

Gelukkig zijn veel Nederlanders verzekerd tegen schoorsteenbrand. Bent u goed verzekerd, dan is de kans groot dat schade door schoorsteenbrand wordt gedekt. Dit is uiteraard wel afhankelijk van uw verzekering. Controleer daarom uw polisvoorwaarden of contacteer de verzekeraar om hier zeker van te zijn. Uw verzekeraar helpt u bij het beoordelen van de precieze dekking in uw geval. De opstalverzekering dekt schade aan uw woning en de inboedelverzekering schade aan uw spullen.

Let er wel op dat de schade meestal niet wordt vergoed als er duidelijk sprake is van achterstallig onderhoud. Heeft u uw schoorsteen dus niet goed bijgehouden en ontstaat er brand, dan wordt de schade waarschijnlijk niet vergoed.

Stappenplan
bij schade

De juiste vergoeding
voor uw schade

Kosten
Contra expertise

Ons GRATIS
e-book

Wat te doen bij brand in de schoorsteen?

Helaas kan brand niet altijd worden voorkomen. Stel dat het u toch overkomt, dan is het cruciaal om goed te weten wat u in dit geval moet doen. We helpen u uit de brand:

  • Allereerst: blus een schoorsteenbrand nooit met water. Omdat dit veel kracht met zich meebrengt, is er een groot risico dat het rookkanaal scheurt.
  • Doof het vuur met zout of zand. Hiermee voorkomt u ook rook in huis. Rook veroorzaakt vaak veel schade.
  • Als dit nog veilig kan: sluit direct na het doven van de brand de schoorsteenklep en de luchttoevoer of deuren van de kachel of open haard. Ventileer de ruimte goed om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Koolstofmonoxide is dodelijk en geurloos!
  • Alle personen en dieren verlaten de woning zo snel mogelijk.
  • Bel 112 en schakel de brandweer in.
  • Schakel bij schade zo snel mogelijk uw verzekeraar en een contra-expert in.

Download het gratis e-book

In Nederland gaat het weer alle kanten op. Van sneeuw tot hagel tot regen, het komt allemaal voorbij. Het kan nodig zijn om extra maatregelen te treffen om waterschade in huis te voorkomen.

Hoe? Lees onze tips en informatie hierover in ons gratis e-book: ‘Hoe voorkom ik waterschade?

Eerst zien Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien.
Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.

Google reviews & Kiyoh reviews

Neem contact met ons op

Contactgegevens