Brand is extreem destructief. Zorg dat je voorbereid bent

Schoorsteenbrand en de verzekering

Schoorsteenbrand kan nare gevolgen hebben. Er wordt niet voor niets geadviseerd om uw schoorsteen regelmatig te laten schoonmaken, zodat u veilig kunt stoken. Schoorsteenbrand ontstaat vaak wanneer aanslag in de schoorsteen vlam vat. Als er vuur of as uit de schoorsteen komt, kan er brand in uw woning ontstaan. Met veel brandschade tot gevolg. Veel woningbranden ontstaan door schoorsteenbranden.

Hoe vaak schoorsteen laten vegen verzekering?

Om te voorkomen dat u een eventuele brand niet kan worden verweten, is het belangrijk om uw schoorsteen regelmatig te laten vegen, oftewel schoonmaken. Dit is een eis die verzekeraars stellen. Minimaal een keer in het jaar moet de schoorsteen worden schoongemaakt om een schoorsteenbrand te voorkomen. We zeggen niet voor niets minimaal, want hoe vaker hoe beter. Zeker wanneer u veel stookt.

Het laten vegen van de schoorsteen moet altijd worden uitgevoerd door een professionele schoorsteenveger. Vraag na afloop om het veegbewijs. Mocht er toch iets gebeuren, dan kunt u met het veegbewijs aantonen dat de schoorsteen op de juiste manier is onderhouden.

Is schoorsteenbrand verzekerd?

Gelukkig zijn veel Nederlanders verzekerd tegen schoorsteenbrand. Bent u goed verzekerd, dan is de kans groot dat schade door schoorsteenbrand wordt gedekt. Dit is uiteraard wel afhankelijk van uw verzekering. Controleer daarom uw polisvoorwaarden of contacteer de verzekeraar om hier zeker van te zijn. Uw verzekeraar helpt u bij het beoordelen van de precieze dekking in uw geval. De opstalverzekering dekt schade aan uw woning en de inboedelverzekering schade aan uw spullen.

Let er wel op dat de schade meestal niet wordt vergoed als er duidelijk sprake is van achterstallig onderhoud. Heeft u uw schoorsteen dus niet goed bijgehouden en ontstaat er brand, dan wordt de schade waarschijnlijk niet vergoed.

Wat te doen bij brand in de schoorsteen?

Helaas kan brand niet altijd worden voorkomen. Stel dat het u toch overkomt, dan is het cruciaal om goed te weten wat u in dit geval moet doen. We helpen u uit de brand:

 • Allereerst: blus een schoorsteenbrand nooit met water. Omdat dit veel kracht met zich meebrengt, is er een groot risico dat het rookkanaal scheurt.
 • Doof het vuur met zout of zand. Hiermee voorkomt u ook rook in huis. Rook veroorzaakt vaak veel schade.
 • Als dit nog veilig kan: sluit direct na het doven van de brand de schoorsteenklep en de luchttoevoer of deuren van de kachel of open haard. Ventileer de ruimte goed om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Koolstofmonoxide is dodelijk en geurloos!
 • Alle personen en dieren verlaten de woning zo snel mogelijk.
 • Bel 112 en schakel de brandweer in.
 • Schakel bij schade zo snel mogelijk uw verzekeraar en een contra-expert in.
Schade Experts - Brandschade door schoorsteenbrand

Contra-expertise bij brandschade

Heeft u brandschade door een schoorsteenbrand? Schakel dan zo snel mogelijk uw verzekeraar in. Ook kunt u een eigen contra-expert inschakelen, tegelijkertijd met uw verzekeraar. U heeft altijd recht op het inschakelen van een contra-expert. Een contra-expert handelt onafhankelijk en neemt het voor u op. Hij of zij zorgt ervoor dat u de juiste schadevergoeding ontvangt. Schade Experts staat u graag bij als uw contra-expert in het geval van een schoorsteenbrand.

Download ons gratis e-book

Speciaal voor u hebben we een handig e-book geschreven vol met tips om waterschade te voorkomen. 
Download het e-book
Schade Experts - e-book waterschade voorkomen

Eerst zien
Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien. Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.
 • Snelle duidelijke service

  Ik had een aanvraag gedaan en ben direct verder geholpen. Via de telefoon informatie gekregen en een snelle afspraak om alles te komen bekijken. Vanuit daar kunnen ze het overnemen. Top geregeld
  Powersounds , Rotterdam
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Vakkundig, integer en denkt in oplossingen

  Bij mijn waterschade was het lange tijd onduidelijk of het om een grote schade of beperkte schade zou gaan en welk deel de verzekering zou betalen. En daar heb ik zelf helemaal geen kaas van gegeten. Levi heeft alles helder uitgelegd, scenario's geschetst en de zaak netjes afgehandeld na gezamelijk overleg. Als je twijfels hebt over je schade, dan zou ik zeker Levi aanbevelen.
  Monique , Zoetermeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Super goed!!

  Wij zijn heel goed geholpen, er is veel zorg weggenomen en dat bracht een stukje rust bij ons. Complimenten voor de Heer L.Dekkers. Wij zijn heel blij met de afwikkeling van de schade. Dit bedrijf is zeker aan te bevelen!!!
  Henk , Boxmeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Goed en snel geholpen. Kan iedereen Schade Experts aanraden!

  Zeer goede ervaring mee. Heeft mij bijgestaan met een flinke schade. Reageert snel en is altijd bereikbaar. Bedankt voor de service!
  RC , Vlissingen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Prima communicatie over de voortgang

  De contacten naar de betreffende instanties verliepen snel achter elkaar door met een duidelijke informatievoorziening naar de opdrachtgever
  Corina , Steenbergen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Duidelijk, vriendelijk, snel.

  Levi heeft zich gelijk goed ingezet voor onze schade met een goed resultaat. Heeft een goede kennis van zaken, en op een prettige duidelijke manier alles besproken. Top.
  Piet en Corrie , Bergen op Zoom
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  ja
  1 2 3 8
 • Levi heeft ons deskundig ondersteund.

  Levi heeft ons goed geholpen als professionele tussenpersoon! Hij was ook altijd vlot bereikbaar en pakte alles direct aan.
  Hanneke , Roosendaal
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Zeer goede ervaring en dus perfect opgelost!

  Als ik het in 1 woorden zou moeten omschrijven, Fantastisch! - Deskundig - Professioneel - Altijd bereikbaar Levi heeft me geholpen met een flinke waterschade vanuit de zolderverdieping naar de keuken (begane grond). Met zijn kennis van zaken heeft hij de schade goed in kaart gebracht en tevens voor een oplossing gezorgd.
  Olaf, Made
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
Bekijk alle reviews op Kiyoh
menu-circlearrow-down-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram