Als uw kostbare bezit ineens wegwaait

Stormschade

Steeds vaker worden we in ons land geteisterd door zware stormen. Deze stormen zorgen elk jaar voor meer schade. Niet alleen de wind, maar ook extreme regen en hagel kunnen voor veel schade zorgen. Gelukkig zijn Nederlanders over het algemeen goed verzekerd tegen stormschade. Daarbij zijn er genoeg dingen die u zelf kunt doen om eventuele schade deels te voorkomen. Schade Experts staat u bij.

Wanneer is er sprake van een storm?

De verzekeraar keert niet zomaar uit onder de noemer stormschade. Er moet sprake zijn van een storm. Maar wanneer is dit het geval? En wie bepaalt dit? Op de laatste vraag is het antwoord: het KNMI. Voor een verzekeraar stormt het bij windkracht 7 of hoger. Dit is zeker niet overdreven, aangezien windkracht 7 al hard genoeg is om problemen aan uw woning te veroorzaken.

Is stormschade gedekt door de verzekering?

Stormschade wordt door de meeste particuliere woonhuisverzekeringen vergoed. Het is wel afhankelijk van wat voor soort verzekering u heeft. Heeft u alleen een opstalverzekering, dan is alleen de schade aan uw huis en alles wat in uw grond staat gedekt. Heeft u ook een inboedelverzekering, dan zijn ook losstaande spullen verzekerd. Met beide verzekeringen zit u dus altijd goed. Better safe than sorry.

Verhoogd eigen risico bij stormschade

Bij schade betaalt u meestal een eigen risico. De reden hiervoor is dat er zo niet door elk klein incident wordt geclaimd. Het eigen risico bij stormschade is vaak hoger dan in het geval van andere soorten schade. Het bedrag van het eigen risico vindt u terug in de polisvoorwaarden van uw verzekering. Wel kunnen we u vertellen dat dit in veel gevallen 0,2 procent van de herbouwwaarde is. Vraagt u zich af of het de moeite waard is om de schade te claimen? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw verzekeraar. Elke situatie is anders en vergt een unieke aanpak.
Hulp nodig bij stormschade? Bekijk ons stappenplan.

Daklekkage door stormschade

Een daklekkage door extreme windstoten of hevige regenval is erg vervelend. Schade aan het dak kan nare gevolgen hebben. De vraag is of een daklekkage door stormschade wordt vergoed door de verzekeraar. Dit hangt af van verschillende factoren. Allereerst is het de vraag of er sprake was van een storm. Verzekeraars hanteren eigen richtlijnen als het aankomt op het definiëren van een storm. Ook de staat van het onderhoud is van invloed. Als er sprake is van achterstallig onderhoud, dan wordt de schade niet vergoed. Wat heeft u zelf gedaan om de schade te voorkomen? Als u precies wilt weten of de schade gedekt is, adviseren wij u om onze experts te contacten. Zij kunnen u informeren en eventueel ontzorgen in het gehele schadeproces.

Extreme stormschade

Extreme stormschade door extreem weer komt steeds vaker voor. U kunt hierbij denken aan extreme stormen, windhozen, overstromingen en zelfs tornado's. Het aantal geclaimde schades loopt in de loop der jaren steeds verder op. Denk aan de overstroming in Limburg in 2021. Dit is een groot probleem voor de toekomst. Elke ramp heeft namelijk een gigantische impact en brengt veel kosten met zich mee. Onze verzekeringspremies zullen de komende jaren helaas dus alleen maar oplopen.
Schade Experts - Daklekkage door storm

Gevolgschade bij stormschade

Stormschade door buren

Het kan voorkomen dat er stormschade ontstaat door de buren. Wat moet u in dit geval doen? Het beste is de schade melden bij uw eigen verzekeraar. Er is namelijk sprake van overmacht. U heeft niks aan een aansprakelijkheidsverzekering als de buren geen verwijt te maken valt. Is er wel sprake van schuld, zoals in het geval van achterstallig onderhoud, dan kunt u uw buren wel aansprakelijk stellen.

Is de eigenaar van een omgevallen boom aansprakelijk voor schade?

Wat als er een boom omvalt en u hierdoor stormschade heeft? Dan geldt in principe hetzelfde als wanneer u schade heeft door de buren: heeft de eigenaar van de boom schuld aan de situatie, dan valt het de eigenaar te verwijten. Is dit niet het geval, dan is er geen sprake van aansprakelijkheid. Een boom is namelijk geen onroerend goed. De eigenaar heeft wel de verplichting om voor de boom te zorgen en deze te onderhouden om schade te voorkomen. Kan er worden bewezen dat de eigenaar schuld heeft, dan kan hij of zij aansprakelijk worden gesteld.

Schade bij derden door afgewaaide dakpannen

Gebrek aan de woning houdt in dat een huis niet voldoet aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen en waardoor de woning gevaar oplevert voor personen of zaken. Is er sprake van gebrek aan de woning, dan valt dit de eigenaar te verwijten in het geval van afgewaaide dakpannen, zelfs als er geen sprake is van verwijtbaar gedrag. Dus stel dat er bij windkracht 4 dakpannen van een woning waaien waardoor er schade ontstaat, dan is de eigenaar van het huis aansprakelijk. De dakpannen hadden immers beter vast moeten liggen. Is er echter volgens de verzekeraar sprake van een officiële storm, dan ligt dit anders. Tegen een hevige storm is zelfs een stevig dak niet opgewassen. In dit geval is de eigenaar dus niet aansprakelijk.

Stormschade aan uw schutting

Hoe zit het met stormschade aan uw schutting? U heeft de schutting immers vaak samen met de buren gekocht, waardoor u beiden eigenaar bent. Heeft u schade aan de schutting, dan is het de bedoeling dat zowel u als de buren dit melden bij de verzekeraar. Per huishouden is de helft van het schadebedrag verzekerd, als een eigendom wordt gedeeld.
Schade Experts - Schade door storm

Wie betaalt de brandweer bij stormschade?

Voor we ingaan op wie de brandweer betaalt bij stormschade, is het allereerst goed om te benadrukken wanneer u de brandweer belt.

Wanneer bel je de brandweer en wanneer niet?

Het is heel simpel: u belt de brandweer alleen als er acuut gevaar dreigt of als er een levensbedreigende situatie is. Is dit niet het geval? Dan belt u de brandweer dus niet. In onderstaand schema van brandweer.nl ziet u een handig overzicht.
Schade Experts - Stormschade
De brandweer is alleen actief als er acuut gevaar is voor de openbare ruimte. Het inschakelen van de brandweer in dit soort situaties, zoals voor het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer, hoeft u nooit zelf te betalen. Dit wordt betaald door de eigenaar van het betreffende gebied. Dit is in veel gevallen de gemeente.

Is er een sprake van een niet levensbedreigende situatie waarvoor u de brandweer nodig heeft, zoals het opruimen van het wegdek na een ongeval? Dan belt u niet naar 112 maar naar het algemene nummer van de brandweer. Zo blijft het alarmnummer beschikbaar voor noodsituaties. In dit geval wordt er wel een factuur opgesteld.

Stormschade voorkomenvoorkomen

 • Sluit alle ramen en deuren.
 • Zorg dat uw regenpijpen en dakgoten schoon zijn.
 • Zet tuinmeubilair en parasols binnen of maak ze goed vast. Zorg ook dat bloempotten, vuilcontainers, pergola’s en barbecues niet kunnen omwaaien.
 • Onderhoud de bomen in uw tuin, want elk jaar zorgen afbrekende takken voor veel schade.
 • Controleer of dakpannen en daklood niet los liggen of verschoven zijn. Controleer ook de bevestiging van dakkoepels, golfplaten, satellietschotels, vlaggenmasten en antennes.
 • Plaats auto's, indien mogelijk, niet onder een boom als er storm op komst is.

Contra-expertise bij stormschadevoorkomen

Heeft u schade door een storm en maakt u graag gebruik van contra-expertise? Onze experts verdedigen uw rechten en staan u bij in het gehele proces. Wij zorgen ervoor dat u de juiste schadevergoeding ontvangt. Benieuwd of en hoe we u kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Download ons gratis e-book

Speciaal voor u hebben we een handig e-book geschreven vol met tips om waterschade te voorkomen. 
Download het e-book
Schade Experts - e-book waterschade voorkomen

Eerst zien
Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien. Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.
 • Snelle duidelijke service

  Ik had een aanvraag gedaan en ben direct verder geholpen. Via de telefoon informatie gekregen en een snelle afspraak om alles te komen bekijken. Vanuit daar kunnen ze het overnemen. Top geregeld
  Powersounds , Rotterdam
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Vakkundig, integer en denkt in oplossingen

  Bij mijn waterschade was het lange tijd onduidelijk of het om een grote schade of beperkte schade zou gaan en welk deel de verzekering zou betalen. En daar heb ik zelf helemaal geen kaas van gegeten. Levi heeft alles helder uitgelegd, scenario's geschetst en de zaak netjes afgehandeld na gezamelijk overleg. Als je twijfels hebt over je schade, dan zou ik zeker Levi aanbevelen.
  Monique , Zoetermeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Super goed!!

  Wij zijn heel goed geholpen, er is veel zorg weggenomen en dat bracht een stukje rust bij ons. Complimenten voor de Heer L.Dekkers. Wij zijn heel blij met de afwikkeling van de schade. Dit bedrijf is zeker aan te bevelen!!!
  Henk , Boxmeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Goed en snel geholpen. Kan iedereen Schade Experts aanraden!

  Zeer goede ervaring mee. Heeft mij bijgestaan met een flinke schade. Reageert snel en is altijd bereikbaar. Bedankt voor de service!
  RC , Vlissingen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Prima communicatie over de voortgang

  De contacten naar de betreffende instanties verliepen snel achter elkaar door met een duidelijke informatievoorziening naar de opdrachtgever
  Corina , Steenbergen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Duidelijk, vriendelijk, snel.

  Levi heeft zich gelijk goed ingezet voor onze schade met een goed resultaat. Heeft een goede kennis van zaken, en op een prettige duidelijke manier alles besproken. Top.
  Piet en Corrie , Bergen op Zoom
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  ja
  1 2 3 8
 • Levi heeft ons deskundig ondersteund.

  Levi heeft ons goed geholpen als professionele tussenpersoon! Hij was ook altijd vlot bereikbaar en pakte alles direct aan.
  Hanneke , Roosendaal
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Zeer goede ervaring en dus perfect opgelost!

  Als ik het in 1 woorden zou moeten omschrijven, Fantastisch! - Deskundig - Professioneel - Altijd bereikbaar Levi heeft me geholpen met een flinke waterschade vanuit de zolderverdieping naar de keuken (begane grond). Met zijn kennis van zaken heeft hij de schade goed in kaart gebracht en tevens voor een oplossing gezorgd.
  Olaf, Made
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
Bekijk alle reviews op Kiyoh
menu-circlearrow-down-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram