Overstroming, storm of orkaan, aardbeving, grondverzakkingen

Is waterschade door 
natuurrampen verzekerd?

Bij een natuurramp is er geen schuldige. Het is immers overmacht. Toch is het enorm vervelend voor alle betrokkenen. Is waterschade door natuurrampen verzekerd? En zo ja, wie betaalt schade bij natuurrampen?

Wat valt er onder een natuurramp?

Een natuurramp, ofwel natuurgeweld, kan meerdere dingen inhouden. Het kan gaan om een overstroming, storm of orkaan, aardbeving, grondverzakking en ga zo maar door. Natuurgeweld is iets waar we geen invloed op hebben, het is onvoorspelbaar en kan elke dag plaatsvinden. Helaas houdt dit ook in dat verzekeraars hun handen hier meestal vanaf trekken.
Schade Experts - Waterschade door overstroming

1 verzekeraar kan de schade van extreem weer niet dragen

Extreem natuurgeweld
en de verzekering

Bij extreem natuurgeweld keert de verzekeraar niks uit. De schade is namelijk onmogelijk in te schatten. Een individuele verzekeraar kan de totale schade van meerdere gedupeerden met gigantische claims niet aan bij een natuurramp.

Daarom heeft u bij een natuurramp niks aan uw inboedelverzekering of opstalverzekering, hoe vervelend dat ook is.

Wet Tegemoetkoming Schade

Gelukkig is er wel een andere optie. Mocht er schade door natuurrampen zijn, dan heeft de overheid een wet in het leven geroepen voor slachtoffers: Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen en zware ongevallen (WTS). Deze wet betekent dat slachtoffers van extreem natuurgeweld een gedeelte van de schade vergoed krijgen.

Schade door natuurrampen
in Nederland

Natuurrampen komen in Nederland gelukkig niet heel vaak voor. Voorbeelden van natuurrampen die hier hebben plaatsgevonden zijn de grote overstromingen in Nederland vorig jaar en de storm in januari 2018 die zorgde voor doden en grote financiële schade. Bij natuurrampen zorgt Het Rode Kruis voor hulp en nazorg.

De toekomst ziet er op het gebied van natuurrampen in Nederland somber uit. Begin 2021 kwam het bericht naar buiten dat de schade door natuurrampen een record had bereikt en dat dit alleen maar erger gaat worden in de toekomst. De oorzaak hiervan is de klimaatverandering. Nederland moet meer rekening gaan houden met extreem weer.
Neerslagextremen in Nederland, 1910-2019

Uitzondering voor 
aardbevingen in Groningen

Wat betreft natuurrampen en een aansprakelijke partij is er een uitzondering op de regel. 

De schade door de aardbevingen in Groningen is wel te verhalen. De reden hiervan is dat deze ramp een aansprakelijke partij heeft. Het is namelijk het gevolg van gaswinning. Slachtoffers kunnen de schade melden bij de Nationaal Coördinator Groningen of verhalen via hun rechtsbijstandverzekering.
Cijfers aardbevingen Groningen - KNMI
Bron: knmi.nl

Wanneer is een overstroming of stormschade wel verzekerd met een opstalverzekering?

In Nederland vinden er naast extreem natuurgeweld natuurlijk ook minder extreme weersomstandigheden plaats. Denk aan hagel, onweer of een kleine storm, waardoor bijvoorbeeld een lekkage ontstaat. In dit soort situaties keert de verzekeraar wel een schadevergoeding uit. Dit geldt als u een opstalverzekering of inboedelverzekering heeft afgesloten.

Schade?
Bel Schade Experts!

Heeft u minder extreme schade, zoals waterschade door onweer, hagel of een kleine storm? Dan staat Schade Experts u graag bij met een onafhankelijke contra-expertise. U schakelt ons tegelijkertijd met uw verzekeraar in, zodat we voor u de juiste vergoeding kunnen realiseren. Neem gerust contact met ons op bij vragen of voor hulp.

Laat Schade Experts u bijstaan bij schade door extreem weer of ander natuurgeweld.

Schade Experts - waterschade door natuurrampen

Waterschade voorkomen

Schade door water valt helaas niet altijd te voorkomen. Echter kunnen onderstaande tips er wel voor zorgen dat u er alles aan heeft gedaan.

 • Laat de waterleidingen in huis aanleggen door een professional en controleer deze regelmatig.
 • Controleer ook af en toe de dakgoten zodat ze, door bijvoorbeeld bladeren, niet verstopt raken.
 • Laat geen ramen openstaan wanneer u van huis bent.
 • Draai de buitenkraan dicht in de winter en de hoofdkraan als u lange tijd van huis bent.
 • Controleer kitnaden in de keuken, het toilet en de badkamer op den duur.
 • Laat uw CV-ketel periodiek nakijken.

Download ons gratis e-book

Speciaal voor u hebben we een handig e-book geschreven vol met tips om waterschade te voorkomen. 
Download het e-book
Schade Experts - e-book waterschade voorkomen

Eerst zien
Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien. Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.
 • Snelle duidelijke service

  Ik had een aanvraag gedaan en ben direct verder geholpen. Via de telefoon informatie gekregen en een snelle afspraak om alles te komen bekijken. Vanuit daar kunnen ze het overnemen. Top geregeld
  Powersounds , Rotterdam
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Vakkundig, integer en denkt in oplossingen

  Bij mijn waterschade was het lange tijd onduidelijk of het om een grote schade of beperkte schade zou gaan en welk deel de verzekering zou betalen. En daar heb ik zelf helemaal geen kaas van gegeten. Levi heeft alles helder uitgelegd, scenario's geschetst en de zaak netjes afgehandeld na gezamelijk overleg. Als je twijfels hebt over je schade, dan zou ik zeker Levi aanbevelen.
  Monique , Zoetermeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Super goed!!

  Wij zijn heel goed geholpen, er is veel zorg weggenomen en dat bracht een stukje rust bij ons. Complimenten voor de Heer L.Dekkers. Wij zijn heel blij met de afwikkeling van de schade. Dit bedrijf is zeker aan te bevelen!!!
  Henk , Boxmeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Goed en snel geholpen. Kan iedereen Schade Experts aanraden!

  Zeer goede ervaring mee. Heeft mij bijgestaan met een flinke schade. Reageert snel en is altijd bereikbaar. Bedankt voor de service!
  RC , Vlissingen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Prima communicatie over de voortgang

  De contacten naar de betreffende instanties verliepen snel achter elkaar door met een duidelijke informatievoorziening naar de opdrachtgever
  Corina , Steenbergen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Duidelijk, vriendelijk, snel.

  Levi heeft zich gelijk goed ingezet voor onze schade met een goed resultaat. Heeft een goede kennis van zaken, en op een prettige duidelijke manier alles besproken. Top.
  Piet en Corrie , Bergen op Zoom
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  ja
  1 2 3 8
 • Levi heeft ons deskundig ondersteund.

  Levi heeft ons goed geholpen als professionele tussenpersoon! Hij was ook altijd vlot bereikbaar en pakte alles direct aan.
  Hanneke , Roosendaal
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Zeer goede ervaring en dus perfect opgelost!

  Als ik het in 1 woorden zou moeten omschrijven, Fantastisch! - Deskundig - Professioneel - Altijd bereikbaar Levi heeft me geholpen met een flinke waterschade vanuit de zolderverdieping naar de keuken (begane grond). Met zijn kennis van zaken heeft hij de schade goed in kaart gebracht en tevens voor een oplossing gezorgd.
  Olaf, Made
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
Bekijk alle reviews op Kiyoh
menu-circlearrow-down-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram