Gesprongen waterleiding.
Wie betaalt de kosten?

Wie betaalt de kosten?

Wanneer er een waterleiding springt, spreken we van een lekkage. Hoe we het ook noemen, het is altijd vervelend en het kan grote gevolgen hebben. Zeker als het water blijft stromen omdat de lekkage niet wordt opgemerkt. Een waterleiding kan springen door het weer, een verstopping, slijtage of verkalking. Wat moet u doen bij een gesprongen waterleiding? Wie betaalt de kosten?

Verstoppingen voorkomen

Sommige oorzaken van een lekkage zijn gelukkig goed te voorkomen. Dit geldt onder andere voor een verstopping. Een van de dingen die u kunt doen om een verstopping te voorkomen, is ervoor zorgen dat water in de leiding niet te lang stilstaat. Laat alle kranen dus regelmatig lopen met zowel koud als warm water. Zo koekt er niets aan. Om verdere problemen te voorkomen is het verstandig om in de koude maanden de buitenkraan af te sluiten.

Is een gesprongen waterleiding verzekerd?

Met een opstalverzekering of inboedelverzekering bent u verzekerd tegen waterschade. Kanttekening is hierbij wel dat u de lekkage niet zelf heeft veroorzaakt en dat de lekkage ook niet voortkomt uit achterstallig onderhoud. Het opsporen van de lekkage is ook verzekerd, maar de kosten voor de reparatie meestal niet.

Nog een belangrijk punt is dat u zodra u de lekkage ziet, de hoofdkraan dichtdraait. Zo voorkomt u verdere waterschade. Dit is ook verplicht als u een schadevergoeding wilt ontvangen.

Oude waterleiding gesprongen.
Wel of niet verzekerd?

Het is een ander verhaal als er een oude waterleiding is gesprongen. Dit is niet verzekerd. De reden hiervan is dat ouderdom en slijtage onder achterstallig onderhoud valt. En schade door achterstallig onderhoud wordt niet vergoed. Met een eigen huis bent u namelijk verantwoordelijk voor het plegen van periodiek en structureel onderhoud.

Naast deze oorzaken kan een waterleiding ook springen door verkalking of door een verstopping.

Hoe zit het met een bevroren waterleiding?

Schade door een bevroren waterleiding wordt gedekt door uw opstalverzekering (voor schade aan uw woning en alles wat hieraan vastzit) of uw inboedelverzekering (schade aan spullen). Ook het opsporen van het lek én de bijbehorende gevolgschade zijn gedekt. Echter is het vervangen van de leiding zelf niet altijd gedekt. Controleer voor de precieze regels in uw geval uw opstalverzekering.

Stappenplan
bij schade

De juiste vergoeding
voor uw schade

Kosten
Contra expertise

Ons GRATIS
e-book

Gevolgschade bij
een gesprongen waterleiding

Ook de gevolgschade bij een gesprongen waterleiding wordt vergoed als er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Gevolgschade is schade die voortkomt uit de oorspronkelijke schade. Denk hierbij aan een lekkage die zorgt voor schade aan uw vloer. Gevolgschade is niet altijd zichtbaar. Daarom is het belangrijk om bij het inventariseren van de schade ook rekening te houden met eventuele gevolgschade. Doet u dit pas later, dan krijgt u hier geen vergoeding meer voor.

Waterschade voorkomen

Schade door water valt helaas niet altijd te voorkomen. Echter kunnen onderstaande tips er wel voor zorgen dat u er alles aan heeft gedaan.

Regelmatige controle

Laat de waterleidingen in huis aanleggen door een professional en controleer deze regelmatig.

Controleer de dakgoot

Controleer ook af en toe de dakgoten zodat ze, door bijvoorbeeld bladeren, niet verstopt raken.

Alles dicht doen

Laat geen ramen openstaan wanneer u van huis bent.

Afsluiten van kranen

Draai de buitenkraan dicht in de winter en de hoofdkraan als u lange tijd van huis bent.

Kitnaden controleren

Controleer kitnaden in de keuken, het toilet en de badkamer op den duur.

CV-Ketel controleren

Laat uw CV-ketel periodiek nakijken.

Download het gratis e-book

In Nederland gaat het weer alle kanten op. Van sneeuw tot hagel tot regen, het komt allemaal voorbij. Het kan nodig zijn om extra maatregelen te treffen om waterschade in huis te voorkomen.

Hoe? Lees onze tips en informatie hierover in ons gratis e-book: ‘Hoe voorkom ik waterschade?

Eerst zien Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien.
Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.

Google reviews & Kiyoh reviews

Neem contact met ons op

Contactgegevens