Brandschade door keukenbrand

Brandschade door keukenbrand

De keuken is een van de plekken waar een groot deel van de woningbranden ontstaat. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Wat moet u doen bij brandschade door keukenbrand? En zijn er dingen die u kunt doen om dit te voorkomen?

Meest voorkomende oorzaken van een keukenbrand

De meest voorkomende oorzaken van een keukenbrand zijn de reeds genoemde vlam in de pan, weglopen van het fornuis en kortsluiting door (verouderde) keukenapparatuur. Gelukkig zijn dit oorzaken die deels voorkomen kunnen worden. We geven u een aantal tips om keukenbrand te voorkomen.

Wat moet u doen bij brand in de keuken?

U bent lekker aan het koken en heeft plots vlam in de pan. Of u loopt even weg van het fornuis en er ontstaat brand. Wat te doen? Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om snel te handelen. Een kleine vlam kan al snel leiden tot een brand. Dek de pan in het geval van vlam in de pan zo snel mogelijk af met bijvoorbeeld een deksel, zodat er geen zuurstof meer bij de vlam komt.
Is er brand in de oven, dan is het zaak om de oven uit te zetten en dicht te houden zodat het vuur kan doven. Bij een beginnende keukenbrand kan ook altijd een blusdeken worden gebruikt. Dit is veiliger dan vuur in de keuken doven met water, aangezien water in combinatie met elektrische apparaten een averechts effect kan hebben.
Neem deze maatregelen uiteraard alleen als dit nog veilig kan. In het geval van een heftige brand moet u er direct voor zorgen dat iedereen het huis zo snel mogelijk verlaat. Bel vervolgens 112.

Tips om keukenbrand te voorkomen

brand in de keuken

Wilt u brand in de keuken voorkomen? Zorg dan voor een schone keuken. Zo ontstaat er geen opgehoopt vet. Hoe schoner de omgeving is, hoe minder brandbaar.

Blijf altijd in de buurt

Blijf altijd in de buurt van de oven of het fornuis als u aan het koken bent. Een vlam is zo ontstaan en de situatie kan snel escaleren.

goed op te blijven letten

Ook als u wel in de buurt bent, is het belangrijk om goed op te blijven letten. Laat u niet afleiden door uw telefoon of andere zaken.

geen brandbare materialen

Zorg ervoor dat er geen brandbare materialen in de buurt van het gasfornuis liggen.

afzuigkap

Maak de afzuigkap regelmatig goed schoon.

Rookmelder & blusdeken

Plaats een rookmelder. Mocht er brand ontstaan, dan wordt u tijdig gewaarschuwd. Zorg ook dat er altijd een blusdeken aanwezig is.

Stappenplan
bij schade

De juiste vergoeding
voor uw schade

Kosten
Contra expertise

Ons GRATIS
e-book

Stichting Salvage

Na een grotere brand wordt Stichting Salvage ingeschakeld door de brandweer. Stichting Salvage vangt slachtoffers op en biedt persoonlijke hulp aan gedupeerden. Denk aan maatregelen die genomen moeten worden, zoals het vinden van tijdelijke woonruimte of het regelen van benodigde spullen. Stichting Salvage begeleidt gedupeerden bij de stappen die moeten worden genomen na een brand. De kosten die hiervoor worden gemaakt worden salvagekosten genoemd. Salvagekosten worden vergoed.

Download het gratis e-book

In Nederland gaat het weer alle kanten op. Van sneeuw tot hagel tot regen, het komt allemaal voorbij. Het kan nodig zijn om extra maatregelen te treffen om waterschade in huis te voorkomen.

Hoe? Lees onze tips en informatie hierover in ons gratis e-book: ‘Hoe voorkom ik waterschade?

Eerst zien Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien.
Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.

Google reviews & Kiyoh reviews

Neem contact met ons op

Contactgegevens