Een kleine vlam kan al snel leiden tot een brand

Brandschade door keukenbrand

De keuken is een van de plekken waar een groot deel van de woningbranden ontstaat. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Wat moet u doen bij brandschade door keukenbrand? En zijn er dingen die u kunt doen om dit te voorkomen?

Wat moet u doen bij brand in de keuken?

U bent lekker aan het koken en heeft plots vlam in de pan. Of u loopt even weg van het fornuis en er ontstaat brand. Wat te doen? Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om snel te handelen. Een kleine vlam kan al snel leiden tot een brand. Dek de pan in het geval van vlam in de pan zo snel mogelijk af met bijvoorbeeld een deksel, zodat er geen zuurstof meer bij de vlam komt.
Is er brand in de oven, dan is het zaak om de oven uit te zetten en dicht te houden zodat het vuur kan doven. Bij een beginnende keukenbrand kan ook altijd een blusdeken worden gebruikt. Dit is veiliger dan vuur in de keuken doven met water, aangezien water in combinatie met elektrische apparaten een averechts effect kan hebben.
Neem deze maatregelen uiteraard alleen als dit nog veilig kan. In het geval van een heftige brand moet u er direct voor zorgen dat iedereen het huis zo snel mogelijk verlaat. Bel vervolgens 112.

Meest voorkomende oorzaken van een keukenbrand

De meest voorkomende oorzaken van een keukenbrand zijn de reeds genoemde vlam in de pan, weglopen van het fornuis en kortsluiting door (verouderde) keukenapparatuur. Gelukkig zijn dit oorzaken die deels voorkomen kunnen worden. We geven u een aantal tips om keukenbrand te voorkomen.

Tips om keukenbrand te voorkomen

 • Wilt u brand in de keuken voorkomen? Zorg dan voor een schone keuken. Zo ontstaat er geen opgehoopt vet. Hoe schoner de omgeving is, hoe minder brandbaar.
 • Blijf altijd in de buurt van de oven of het fornuis als u aan het koken bent. Een vlam is zo ontstaan en de situatie kan snel escaleren.
 • Ook als u wel in de buurt bent, is het belangrijk om goed op te blijven letten. Laat u niet afleiden door uw telefoon of andere zaken.
 • Zorg ervoor dat er geen brandbare materialen in de buurt van het gasfornuis liggen.
 • Maak de afzuigkap regelmatig goed schoon.
 • Plaats een rookmelder. Mocht er brand ontstaan, dan wordt u tijdig gewaarschuwd.
 • Zorg dat er altijd een blusdeken aanwezig is.

Stichting Salvage

Na een grotere brand wordt Stichting Salvage ingeschakeld door de brandweer. Stichting Salvage vangt slachtoffers op en biedt persoonlijke hulp aan gedupeerden. Denk aan maatregelen die genomen moeten worden, zoals het vinden van tijdelijke woonruimte of het regelen van benodigde spullen. Stichting Salvage begeleidt gedupeerden bij de stappen die moeten worden genomen na een brand. De kosten die hiervoor worden gemaakt worden salvagekosten genoemd. Salvagekosten worden vergoed.
Schade Experts - Brandschade door keukenbrand

Wat kost een
contra-expert?

Kiest u voor onze contra-expertise, dan belasten wij u voorhand niet met een voorschot. Ook niet met onvoorziene kosten achteraf. Wij doen u na de inventarisatie een voorstel omtrent de hoogte van de fee die wij berekenen. Deze fee stelt ons in staat u onbezorgd en volledig bij te staan. Op deze manier wordt u niet direct in de portemonnee geraakt. Meer over onze fee en hoe dit precies werkt, leest u op onze kosten pagina.

Schade door keukenbrand? 
Schakel de contra-expert in

Is het kwaad al geschied en is er toch brand in uw keuken ontstaan? Schakel dan de verzekeraar Γ©n de contra-expert in. U heeft namelijk recht op een eigen contra-expert die onafhankelijk handelt. Schade Experts staat u bij en behartigt uw belangen. We zetten alles in werking zodat u de juiste schadevergoeding ontvangt.

Laat je altijd bijstaan!

Download ons gratis e-book

Speciaal voor u hebben we een handig e-book geschreven vol met tips om waterschade te voorkomen. 
Download het e-book
Schade Experts - e-book waterschade voorkomen

Eerst zien
Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien. Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.
 • Snelle duidelijke service

  Ik had een aanvraag gedaan en ben direct verder geholpen. Via de telefoon informatie gekregen en een snelle afspraak om alles te komen bekijken. Vanuit daar kunnen ze het overnemen. Top geregeld
  Powersounds , Rotterdam
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Vakkundig, integer en denkt in oplossingen

  Bij mijn waterschade was het lange tijd onduidelijk of het om een grote schade of beperkte schade zou gaan en welk deel de verzekering zou betalen. En daar heb ik zelf helemaal geen kaas van gegeten. Levi heeft alles helder uitgelegd, scenario's geschetst en de zaak netjes afgehandeld na gezamelijk overleg. Als je twijfels hebt over je schade, dan zou ik zeker Levi aanbevelen.
  Monique , Zoetermeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Super goed!!

  Wij zijn heel goed geholpen, er is veel zorg weggenomen en dat bracht een stukje rust bij ons. Complimenten voor de Heer L.Dekkers. Wij zijn heel blij met de afwikkeling van de schade. Dit bedrijf is zeker aan te bevelen!!!
  Henk , Boxmeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Goed en snel geholpen. Kan iedereen Schade Experts aanraden!

  Zeer goede ervaring mee. Heeft mij bijgestaan met een flinke schade. Reageert snel en is altijd bereikbaar. Bedankt voor de service!
  RC , Vlissingen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Prima communicatie over de voortgang

  De contacten naar de betreffende instanties verliepen snel achter elkaar door met een duidelijke informatievoorziening naar de opdrachtgever
  Corina , Steenbergen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Duidelijk, vriendelijk, snel.

  Levi heeft zich gelijk goed ingezet voor onze schade met een goed resultaat. Heeft een goede kennis van zaken, en op een prettige duidelijke manier alles besproken. Top.
  Piet en Corrie , Bergen op Zoom
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  ja
  1 2 3 8
 • Levi heeft ons deskundig ondersteund.

  Levi heeft ons goed geholpen als professionele tussenpersoon! Hij was ook altijd vlot bereikbaar en pakte alles direct aan.
  Hanneke , Roosendaal
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Zeer goede ervaring en dus perfect opgelost!

  Als ik het in 1 woorden zou moeten omschrijven, Fantastisch! - Deskundig - Professioneel - Altijd bereikbaar Levi heeft me geholpen met een flinke waterschade vanuit de zolderverdieping naar de keuken (begane grond). Met zijn kennis van zaken heeft hij de schade goed in kaart gebracht en tevens voor een oplossing gezorgd.
  Olaf, Made
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
Bekijk alle reviews op Kiyoh
menu-circlearrow-down-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram