Wat als de riolering ineens voor lekkage zorgt?

Lekkage door de riolering

Bah, een lekkage door de riolering is niet zo fris. Vaak gaat dit gepaard met een vieze lucht die in huis hangt en een verstopte wc. Duurt dit te lang, dan heeft u zelfs kans op ongedierte. Wat nu?

Wat valt onder riolering?

Alle afvoeren in uw huis zijn aangesloten op de riolering. Afvoeren zijn buizen waar water doorheen stroomt. Omdat er veel afvoeren in een huis aanwezig zijn, is de kans op een lekkage door de riolering altijd aanwezig. Daarom is het zaak om snel te handelen bij een lek. Maar hoe ontstaat een lekkage?

Wordt lekkage door de riolering vergoed?

Lekkage door de riolering wordt meestal vergoed. Het is hierbij wel van belang dat de lekkage niet is ontstaan door gebrekkig onderhoud of door uw eigen schuld. Een voorbeeld: het wordt lastig om een schadevergoeding te krijgen voor een rioollekkage die is ontstaan door een verstopping die u zelf heeft veroorzaakt.
Hulp nodig bij waterschade? Bekijk ons stappenplan.

Oorzaken lekkage door de riolering

Een lekkage door de riolering ontstaat vaak door een breuk in het riool. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo vallen slijtage, druk van een zwaar object, werkzaamheden en verstoppingen onder deze oorzaken. Ondanks dat rioleringen sterk zijn, kan er altijd iets kapot gaan.

Het is helemaal afhankelijk van de oorzaak en verdere situatie of een lekkage door de riolering is verzekerd. Maar hier komen we later op terug.

Is een lek door de riolering gevaarlijk?

Een kapotte riolering kan zorgen voor gezondheidsproblemen, zowel bij mensen als bij dieren. Daarom is het belangrijk om eventuele buren in te lichten bij een lekkage door de riolering, omdat zij hier ook last van kunnen ondervinden.
Schade Experts - Lekdetectie riolering
Een lek in de riolering vinden is vaak  niet eenvoudig.

Herkennen van een lek in de riolering

Vaak herkent u een kapotte riolering aan de nare geur die in huis hangt. Daarnaast moet u ook opletten als water slecht wegloopt of als er sprake is van een verstopping. Dit zijn vaak tekenen dat er iets niet goed zit. Het is zaak om de lekkage zo snel mogelijk op te sporen, zodat de schade kan worden hersteld. Gebeurt dit niet snel genoeg, dan kan het al gauw van kwaad tot erger gaan.

Een rioollekkage opsporen met lekdetectie

Een lekkage in een riool is lastig op te sporen. De beste manier om dit te doen is met lekdetectie. Bij een lekdetectie onderzoek hoeft er geen hak- of breekwerk aan te pas te komen en wordt de oorzaak snel gevonden, ook op de moeilijkste plaatsen. Lekdetectie wordt uitgevoerd door een professional die gebruikmaakt van moderne apparatuur. Afhankelijk van het soort lek en de oorzaak wordt gekeken naar wat de beste methode is.
Lekken in de afvoer of rioolleidingen van je huis ontstaan vaak door verstopping.

Uw contra-expert bij waterlekkage

Heeft u een waterlekkage door een kapotte riolering? Schade Experts staat u graag bij. Als uw contra-expert staan wij altijd aan uw kant. We zorgen ervoor dat u de juiste schadevergoeding ontvangt en nemen u alle administratieve rompslomp uit handen. Wist u dat u altijd recht heeft op het inschakelen van een contra-expert?

Waterschade voorkomen

Schade door water valt helaas niet altijd te voorkomen. Echter kunnen onderstaande tips er wel voor zorgen dat u er alles aan heeft gedaan.

 • Laat de waterleidingen in huis aanleggen door een professional en controleer deze regelmatig.
 • Controleer ook af en toe de dakgoten zodat ze, door bijvoorbeeld bladeren, niet verstopt raken.
 • Laat geen ramen openstaan wanneer u van huis bent.
 • Draai de buitenkraan dicht in de winter en de hoofdkraan als u lange tijd van huis bent.
 • Controleer kitnaden in de keuken, het toilet en de badkamer op den duur.
 • Laat uw CV-ketel periodiek nakijken.

Download ons gratis e-book

Speciaal voor u hebben we een handig e-book geschreven vol met tips om waterschade te voorkomen. 
Download het e-book
Schade Experts - e-book waterschade voorkomen

Eerst zien
Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien. Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.
 • Snelle duidelijke service

  Ik had een aanvraag gedaan en ben direct verder geholpen. Via de telefoon informatie gekregen en een snelle afspraak om alles te komen bekijken. Vanuit daar kunnen ze het overnemen. Top geregeld
  Powersounds , Rotterdam
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Vakkundig, integer en denkt in oplossingen

  Bij mijn waterschade was het lange tijd onduidelijk of het om een grote schade of beperkte schade zou gaan en welk deel de verzekering zou betalen. En daar heb ik zelf helemaal geen kaas van gegeten. Levi heeft alles helder uitgelegd, scenario's geschetst en de zaak netjes afgehandeld na gezamelijk overleg. Als je twijfels hebt over je schade, dan zou ik zeker Levi aanbevelen.
  Monique , Zoetermeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Super goed!!

  Wij zijn heel goed geholpen, er is veel zorg weggenomen en dat bracht een stukje rust bij ons. Complimenten voor de Heer L.Dekkers. Wij zijn heel blij met de afwikkeling van de schade. Dit bedrijf is zeker aan te bevelen!!!
  Henk , Boxmeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Goed en snel geholpen. Kan iedereen Schade Experts aanraden!

  Zeer goede ervaring mee. Heeft mij bijgestaan met een flinke schade. Reageert snel en is altijd bereikbaar. Bedankt voor de service!
  RC , Vlissingen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Prima communicatie over de voortgang

  De contacten naar de betreffende instanties verliepen snel achter elkaar door met een duidelijke informatievoorziening naar de opdrachtgever
  Corina , Steenbergen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Duidelijk, vriendelijk, snel.

  Levi heeft zich gelijk goed ingezet voor onze schade met een goed resultaat. Heeft een goede kennis van zaken, en op een prettige duidelijke manier alles besproken. Top.
  Piet en Corrie , Bergen op Zoom
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  ja
  1 2 3 8
 • Levi heeft ons deskundig ondersteund.

  Levi heeft ons goed geholpen als professionele tussenpersoon! Hij was ook altijd vlot bereikbaar en pakte alles direct aan.
  Hanneke , Roosendaal
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Zeer goede ervaring en dus perfect opgelost!

  Als ik het in 1 woorden zou moeten omschrijven, Fantastisch! - Deskundig - Professioneel - Altijd bereikbaar Levi heeft me geholpen met een flinke waterschade vanuit de zolderverdieping naar de keuken (begane grond). Met zijn kennis van zaken heeft hij de schade goed in kaart gebracht en tevens voor een oplossing gezorgd.
  Olaf, Made
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
Bekijk alle reviews op Kiyoh
menu-circlearrow-down-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram