Wanneer er een waterleiding springt, spreken we van een lekkage. Hoe we het ook noemen, het is altijd vervelend en het kan grote gevolgen hebben. Zeker als het water blijft stromen omdat de lekkage niet wordt opgemerkt. Een waterleiding kan springen door het weer, een verstopping, slijtage of verkalking. Wat moet u doen bij een gesprongen waterleiding? Wie betaalt de kosten?
Sommige oorzaken van een lekkage zijn gelukkig goed te voorkomen. Dit geldt onder andere voor een verstopping. Een van de dingen die u kunt doen om een verstopping te voorkomen, is ervoor zorgen dat water in de leiding niet te lang stilstaat. Laat alle kranen dus regelmatig lopen met zowel koud als warm water. Zo koekt er niets aan. Om verdere problemen te voorkomen is het verstandig om in de koude maanden de buitenkraan af te sluiten.
Met een opstalverzekering of inboedelverzekering bent u verzekerd tegen waterschade. Kanttekening is hierbij wel dat u de lekkage niet zelf heeft veroorzaakt en dat de lekkage ook niet voortkomt uit achterstallig onderhoud. Het opsporen van de lekkage is ook verzekerd, maar de kosten voor de reparatie meestal niet.
Nog een belangrijk punt is dat u zodra u de lekkage ziet, de hoofdkraan dichtdraait. Zo voorkomt u verdere waterschade. Dit is ook verplicht als u een schadevergoeding wilt ontvangen.
Het is een ander verhaal als er een oude waterleiding is gesprongen. Dit is niet verzekerd. De reden hiervan is dat ouderdom en slijtage onder achterstallig onderhoud valt. En schade door achterstallig onderhoud wordt niet vergoed. Met een eigen huis bent u namelijk verantwoordelijk voor het plegen van periodiek en structureel onderhoud.
Naast deze oorzaken kan een waterleiding ook springen door verkalking of door een verstopping.
Schade door een bevroren waterleiding wordt gedekt door uw opstalverzekering (voor schade aan uw woning en alles wat hieraan vastzit) of uw inboedelverzekering (schade aan spullen). Ook het opsporen van het lek én de bijbehorende gevolgschade zijn gedekt. Echter is het vervangen van de leiding zelf niet altijd gedekt. Controleer voor de precieze regels in uw geval uw opstalverzekering.
Schade door water valt helaas niet altijd te voorkomen. Echter kunnen onderstaande tips er wel voor zorgen dat u er alles aan heeft gedaan.
Laat de waterleidingen in huis aanleggen door een professional en controleer deze regelmatig.
Controleer ook af en toe de dakgoten zodat ze, door bijvoorbeeld bladeren, niet verstopt raken.
Laat geen ramen openstaan wanneer u van huis bent.
Draai de buitenkraan dicht in de winter en de hoofdkraan als u lange tijd van huis bent.
Controleer kitnaden in de keuken, het toilet en de badkamer op den duur.
Laat uw CV-ketel periodiek nakijken.
In Nederland gaat het weer alle kanten op. Van sneeuw tot hagel tot regen, het komt allemaal voorbij. Het kan nodig zijn om extra maatregelen te treffen om waterschade in huis te voorkomen.
Hoe? Lees onze tips en informatie hierover in ons gratis e-book: ‘Hoe voorkom ik waterschade?
We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien.
Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.
Molenwieken 20
4661 TV Halsteren
085 065 92 94
info@schadeexperts.nl
Bank: NL67 INGB 0007 1511 09
KvK: 80165117