Bij een natuurramp is er geen schuldige. Het is immers overmacht. Toch is het enorm vervelend voor alle gedupeerden. Is waterschade door natuurrampen verzekerd? En zo ja, wie betaalt de schade bij natuurrampen?
Een natuurramp, ofwel natuurgeweld, kan meerdere dingen inhouden. Het kan gaan om een overstroming, storm of orkaan, aardbeving, grondverzakking en ga zo maar door. Natuurgeweld is iets waar we geen invloed op hebben, het is onvoorspelbaar en kan elke dag plaatsvinden. Helaas houdt dit ook in dat verzekeraars hun handen hier meestal vanaf trekken.
Gelukkig is er wel een andere optie. Mocht er schade door natuurrampen zijn, dan heeft de overheid een wet in het leven geroepen voor slachtoffers: Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen en zware ongevallen (WTS). Deze wet betekent dat slachtoffers van extreem natuurgeweld een gedeelte van de schade vergoed krijgen.
Natuurrampen komen in Nederland gelukkig niet heel vaak voor. Voorbeelden van natuurrampen die hier hebben plaatsgevonden zijn de grote overstromingen in Nederland vorig jaar en de storm in januari 2018 die zorgde voor doden en grote financiële schade. Bij natuurrampen zorgt Het Rode Kruis voor hulp en nazorg.
De toekomst ziet er op het gebied van natuurrampen in Nederland somber uit. Begin 2021 kwam het bericht naar buiten dat de schade door natuurrampen een record had bereikt en dat dit alleen maar erger gaat worden in de toekomst. De oorzaak hiervan is de klimaatverandering. Nederland moet meer rekening gaan houden met extreem weer.
Wat betreft natuurrampen en een aansprakelijke partij is er een uitzondering op de regel.
De schade door de aardbevingen in Groningen is wel te verhalen. De reden hiervan is dat deze ramp een aansprakelijke partij heeft. Het is namelijk het gevolg van gaswinning. Slachtoffers kunnen de schade melden bij de Nationaal Coördinator Groningen of verhalen via hun rechtsbijstandverzekering.
Bron: knmi.nl
In Nederland vinden er naast extreem natuurgeweld natuurlijk ook minder extreme weersomstandigheden plaats. Denk aan hagel, onweer of een kleine storm, waardoor bijvoorbeeld een lekkage ontstaat. In dit soort situaties keert de verzekeraar wel een schadevergoeding uit. Dit geldt als u een opstalverzekering of inboedelverzekering heeft afgesloten.
Laat Schade Experts u bijstaan bij schade door extreem weer of ander natuurgeweld.
Schade door water valt helaas niet altijd te voorkomen. Echter kunnen onderstaande tips er wel voor zorgen dat u er alles aan heeft gedaan.
Laat de waterleidingen in huis aanleggen door een professional en controleer deze regelmatig.
Controleer ook af en toe de dakgoten zodat ze, door bijvoorbeeld bladeren, niet verstopt raken.
Laat geen ramen openstaan wanneer u van huis bent.
Draai de buitenkraan dicht in de winter en de hoofdkraan als u lange tijd van huis bent.
Controleer kitnaden in de keuken, het toilet en de badkamer op den duur.
Laat uw CV-ketel periodiek nakijken.
In Nederland gaat het weer alle kanten op. Van sneeuw tot hagel tot regen, het komt allemaal voorbij. Het kan nodig zijn om extra maatregelen te treffen om waterschade in huis te voorkomen.
Hoe? Lees onze tips en informatie hierover in ons gratis e-book: ‘Hoe voorkom ik waterschade?
We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien.
Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.
Molenwieken 20
4661 TV Halsteren
085 065 92 94
info@schadeexperts.nl
Bank: NL67 INGB 0007 1511 09
KvK: 80165117