Ineens kan er een lek ontstaan

Gesprongen waterleiding. 
Wie betaalt de kosten?

Wanneer er een waterleiding springt, spreken we van een lekkage. Hoe we het ook noemen, het is altijd vervelend en kan grote gevolgen hebben. Zeker als het water blijft stromen omdat de lekkage niet wordt opgemerkt. Een waterleiding kan springen door het weer, een verstopping, slijtage of verkalking. Wat moet u doen bij een gesprongen waterleiding. Wie betaalt de kosten?

Is een gesprongen waterleiding verzekerd?

Met een opstalverzekering of inboedelverzekering bent u verzekerd tegen waterschade. Kanttekening is hierbij wel dat u de lekkage niet zelf heeft veroorzaakt en dat de lekkage ook niet voortkomt uit achterstallig onderhoud. Het opsporen van de lekkage is ook verzekerd, maar de kosten voor de reparatie meestal niet.

Nog een belangrijk punt is dat u zodra u de lekkage ziet, de hoofdkraan dichtdraait. Zo voorkomt u verdere waterschade. Dit is ook verplicht als u een schadevergoeding wilt ontvangen.

Verstoppingen voorkomen

Sommige oorzaken van een lekkage zijn gelukkig goed te voorkomen. Dit geldt onder andere voor een verstopping. Een van de dingen die u kunt doen om een verstopping te voorkomen, is ervoor zorgen dat water in de leiding niet te lang stilstaat. Laat alle kranen dus regelmatig lopen met zowel koud als warm water. Zo koekt er niets aan. Om verdere problemen te voorkomen is het verstandig om in de koude maanden de buitenkraan af te sluiten.
Gesprongen waterleiding. Wie betaald de kosten?

Oude waterleiding gesprongen. 
Wel of niet verzekerd?

Het is een ander verhaal als er een oude waterleiding is gesprongen. Dit is niet verzekerd. De reden hiervan is dat ouderdom en slijtage valt onder achterstallig onderhoud. En schade door achterstallig onderhoud wordt niet vergoed. Met een eigen huis bent u namelijk verantwoordelijk voor het plegen van periodiek en structureel onderhoud.

Naast deze oorzaken kan een waterleiding ook springen door verkalking of door een verstopping.

Hoe zit het met een
bevroren waterleiding?

Schade door een bevroren waterleiding wordt gedekt door uw opstalverzekering (voor schade aan uw woning en alles wat hieraan vastzit) of uw inboedelverzekering (schade aan spullen). Ook het opsporen van het lek Γ©n de bijbehorende gevolgschade zijn gedekt. Echter is het vervangen van de leiding zelf niet altijd gedekt. Controleer voor de precieze regels in uw geval uw opstalverzekering.
Bevroren waterleiding

Gevolgschade bij 
een gesprongen waterleiding

Ook de gevolgschade bij een gesprongen waterleiding wordt vergoed als er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Gevolgschade is schade die voortkomt uit de oorspronkelijke schade. Denk hierbij aan een lekkage die zorgt voor schade aan uw vloer. Gevolgschade is niet altijd zichtbaar. Daarom is het belangrijk om bij het inventariseren van de schade ook rekening te houden met eventuele gevolgschade. Doet u dit pas later, dan krijgt u hier geen vergoeding meer voor.
Waterschade door een gesprongen waterleiding

Uw contra-expert
bij een lekkage

Ontvangt u graag een eerlijke schadevergoeding voor uw lekkage? Schade Experts zorgt ervoor dat u de juiste vergoeding ontvangt, inclusief de gevolgschade. Als uw contra-expertstaan we u bij als u waterschade heeft. Neem voor advies of voor een snelle inventarisatie van de schade contact met ons op.

Laat Schade Experts u bijstaan bij schade door een gesprongen waterleiding

Download ons gratis e-book

Speciaal voor u hebben we een handig e-book geschreven vol met tips om waterschade te voorkomen. 
Download het e-book
Schade Experts - e-book waterschade voorkomen

Eerst zien
Dan geloven

We kunnen u wel uitgebreid vertellen dat wij al jaren succesvol zijn in het bijstaan van onze klanten, maar we laten het u liever zien. Lees hier de ervaringen van klanten die u zijn voorgegaan.
 • Snelle duidelijke service

  Ik had een aanvraag gedaan en ben direct verder geholpen. Via de telefoon informatie gekregen en een snelle afspraak om alles te komen bekijken. Vanuit daar kunnen ze het overnemen. Top geregeld
  Powersounds , Rotterdam
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Vakkundig, integer en denkt in oplossingen

  Bij mijn waterschade was het lange tijd onduidelijk of het om een grote schade of beperkte schade zou gaan en welk deel de verzekering zou betalen. En daar heb ik zelf helemaal geen kaas van gegeten. Levi heeft alles helder uitgelegd, scenario's geschetst en de zaak netjes afgehandeld na gezamelijk overleg. Als je twijfels hebt over je schade, dan zou ik zeker Levi aanbevelen.
  Monique , Zoetermeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Super goed!!

  Wij zijn heel goed geholpen, er is veel zorg weggenomen en dat bracht een stukje rust bij ons. Complimenten voor de Heer L.Dekkers. Wij zijn heel blij met de afwikkeling van de schade. Dit bedrijf is zeker aan te bevelen!!!
  Henk , Boxmeer
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Goed en snel geholpen. Kan iedereen Schade Experts aanraden!

  Zeer goede ervaring mee. Heeft mij bijgestaan met een flinke schade. Reageert snel en is altijd bereikbaar. Bedankt voor de service!
  RC , Vlissingen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Prima communicatie over de voortgang

  De contacten naar de betreffende instanties verliepen snel achter elkaar door met een duidelijke informatievoorziening naar de opdrachtgever
  Corina , Steenbergen
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Duidelijk, vriendelijk, snel.

  Levi heeft zich gelijk goed ingezet voor onze schade met een goed resultaat. Heeft een goede kennis van zaken, en op een prettige duidelijke manier alles besproken. Top.
  Piet en Corrie , Bergen op Zoom
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  ja
  1 2 3 8
 • Levi heeft ons deskundig ondersteund.

  Levi heeft ons goed geholpen als professionele tussenpersoon! Hij was ook altijd vlot bereikbaar en pakte alles direct aan.
  Hanneke , Roosendaal
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
 • Zeer goede ervaring en dus perfect opgelost!

  Als ik het in 1 woorden zou moeten omschrijven, Fantastisch! - Deskundig - Professioneel - Altijd bereikbaar Levi heeft me geholpen met een flinke waterschade vanuit de zolderverdieping naar de keuken (begane grond). Met zijn kennis van zaken heeft hij de schade goed in kaart gebracht en tevens voor een oplossing gezorgd.
  Olaf, Made
  Zou u Schade Experts aanbevelen?
  Ja
  1 2 3 8
Bekijk alle reviews op Kiyoh
menu-circlearrow-down-circlearrow-right-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram